TR | EN
Omurga ve Teknoloji Bağımlılığı
16.01.2025
Öne çıkan görsel

Üniversitemiz Sağlık Bilimleri Fakültesi Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Bölümü Dr. Öğretim Üyesi Cemile Bozdemir Özel, Kurumsal İletişim Uygulama ve Araştırma Merkezinin hazırladığı ESOGÜ Gündem programında teknoloji bağımlılığının omurga üzerine etkilerini anlattı.

Dijitalleşme ile birlikte ekran kullanım süresinin oldukça arttığını belirten Özel, kullanımın günde 3 saati aşması ve diğer işlerin yapılmasına engel olması gibi durumların teknoloji bağımlılığı ile açıklanabildiğini söyledi. Akıllı telefon kullanımının 4-5 saatin üzerine çıkmasının boyunda, omuz eklemlerinde ve sırt bölgesinde ağrılara neden olduğuna dair çokça çalışma bulunduğunu belirten Özel, yanlış postürde ekran kullanımının kas iskelet sistemi problemleri meydana getirdiğini söyledi. Omurgadaki kemiklerin üst üste dizildiğini, bu kemiklerin kavisleri olduğunu belirterek “Günlük hayatımızı düşük eforla düzgün omurga kullanımıyla devam ettirebiliriz ancak herhangi bir aktivite sırasında özellikle uzun süreli tekrarlayıcı hareketlere maruz kalma durumları; omurganın düzgünlüğünün korunamaması omurgamızda, boyun bölgemizde, sırt bölgemizde, bel bölgemizde ve buna bağlı olarak omuz eklemlerimizde ve yine kollarımızda, el bileklerimizde pozisyonel olarak mekanik stresten kaynaklı travmalara yol açmaktadır” dedi.

İletiye bakma sırasında başın öne eğildiğini belirten Özel, dik postürde boyun bölgesindeki baş ağırlığının 5-10 kilogram arasında değiştiğini, öne eğik postürde ise bu ağırlığın 30-45 kilogramlara çıktığını; mekanik stresin yaş ile birlikte önemli bir risk faktörü oluşturduğunu, obezite ve kardiyovasküler hastalıklara da davetiye çıkardığını söyledi.  Teknolojinin mümkün olduğu kadar sağlıklı pozisyonda kullanılması gerektiğini belirten Özel, sınırlı kullanımın altını çizdi. “Telefondaki bir şeye göz hizasında bakmak, kollarımızı desteklemek, boyun dik açıklığımızı korumak ve sırtımızı mümkün olduğu kadar koruyarak yani öne doğru eğilmeden daha dik bir postürde bu tarz uygulamalara yanıt vermek ya da bu tarz uygulamaları kullanmak önemli olabiliyor. Tabii bunun yanında yaşla birlikte kaslarımızda kuvvet kayıplarımız olabiliyor. Omurgamızın eğrilikleri farklı problemlere yol açabiliyor. Özellikle sırt kaslarımızı ve omurga çevresine yapışan derin stabilizör dediğimiz kaslarımızı kuvvetlendirerek ve bu amaçla da farklı sporlara yönelerek de yine omurga sağlığımızı koruyabiliriz. Boyun ağrısı ya da ciddi şikâyeti olan kişiler ilgili profesyonellere başvurarak da bireysel egzersiz programları ile yaşam kalitelerini mümkün olduğu kadar geliştirebilirler ve bu sorunla da başa çıkmaya çalışabilirler” dedi.        

Videonun tamamı ESOGÜ YouTube’da! https://www.youtube.com/watch?v=vAsv2MhXsxA&list=PLrm6EUeojqsDE5XueVqeGq9r60dalFKu2&index